İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi uygun ilaçlarla yapılmalıdır. Antibiyotiklerin uzun süre kullanımı ya da idrar yolları için uygun olmayan ilaçların kullanılması, geniş spektrumlu ilaçların yani tüm vücutta etkili olabilen ve yararlı mikropların ölmesini sağlayan ilaçları kullanmak hem tedavinin etkisini azaltacak, hem de sorunlar yaşanmasına sebep olacaktır.

İdrar yolları enfeksiyonu tedavisinin etkinliğini arttırmak için ne yapılmalıdır?

Sıvı alımını arttırmak
İdrar yollarının asitlik derecesini ayarlamak
Alttaki böbrek patolojilerini ortadan kaldırmak

İdrar yolları enfeksiyonları komplike ve basit olarak iki grup halinde incelenir. Komplike olanlarda altında başka bir bozukluk bulunmaktadır. Bunun için idrar yolları enfeksiyonu tedavi edilirken bu sorununda tedavi edilmesi gerekir. Altta yatan neden uygun bir tetkikle teşhis edilerek, tedavi edilmelidir. İdrar yolları enfeksiyonlarının çoğunluğu antibiyotikli ilaçlarla tedavi edilmektedir. Bu alanda kullanılan antibiyotikler böbrekten atılan ve enfeksiyondan sorumlu olan mikroorganizmaya uygun olanlardan seçilmelidir. Bu tedaviye başlamadan önce idrar kültürü yapılmalıdır. Tedavi esnasında bol sıvı almak, tedaviyi daha etkin hale getirecektir. Bunun yanında kızılcık suyu, C vitamini, probiyotikler, vajinal östrojen ve immunoprofilaksi koruyucu olarak kullanılmalıdır.

Yapılacak olan bu tedaviyle 3 günlük sürede iyileşme gözlenmezse, farklı mikrop türlerine göre antibiyotikler değiştirilmelidir. Bu arada ağrıların olması durumunda ağrı kesici ve spazm çözücüler kullanılmalıdır. Üst idrar yollarındaki enfeksiyonlarda, hastanede damardan antibiyotik uygulaması yapılabilir. Tekrarlayan enfeksiyonlarda altta yatan nedenleri düzeltebilmek için, ameliyat gerekli olabilir. Bunun yanında hastaların kasık bölgesine sıcak uygulaması faydalı olacaktır. Bu bölgenin idrardan daha sıcak tutulması, idrar yaparken yanma olmasını engelleyecektir. Tuvalete gitmek için idrarın gelmesini beklememek, alkol ve kafein tüketimini azaltmak, genital bölge temizliğine dikkat etmek, temizlik için kimyasal maddeleri kullanmamak, adet döneminde pet ve tamponları sıkça değiştirmek, pamuklu iç çamaşırı kullanmak enfeksiyonları önleyici ve etkilerini azaltıcı önlemler arasında yer alır.