İdrar yolu iltihabının nedenleri nelerdir?

İdrar yolu iltihabı, oldukça fazla rastlanılan ve en çok kadınları etkileyen bir rahatsızlık türüdür. Görülen kişilerde ağrı ve sızı hissine neden olabilen bu sorun çoğu kez kendiliğinden geçebilirken, bazı durumlarda da antibiyotik kullanılması gerekir. Çocuklarda da görülebilen bu hastalık erişkinlere oranla daha az karşılaşılmaktadır. Hastalığın teşhisi basit bir idrar testi ile anlaşılabilir. Hastalığın oluşum nedeni olarak genelde bakteriler suçlu olarak gösterilmektedir. Normal şartlarda vücut tarafından derhal atılım gösteren bu bakteriler bazı durumlarda vücudun savunma mekanizmasını ele geçirir ve sistemi alt üst ederek iltihaplanmanın başlangıcı olur.

İdrar yolu denildiği zaman bu tanımlama vücutta idrar kanallarını, böbrekleri üretayı ve mesaneyi içerisine alır. İdrarın bünyede oluşup dışarıya gönderilmesinde bütün bu bölgeler alt ve üst idrar yolları diye iki ana grubu ayrılır.

İdrar yolları çoğunlukla mikroplar ve bakterilerin açmış olduğu savaşlar neticesiyle enfekte olur. Oluşması mümkün olan bu mikroplar arasından en fazla bilineni insan dışkısında oluşan ‘’E.coli’’ isimli mikroptur. Bu mikrobun en fazla etkilediği bölgeye göre iltihaplanmalar değişkenlik gösterir ve farklı isimler de alabilir.

İdrar yolu iltihabı nedenleri;

Bakteriler; pek çok idrar yolu iltihabı sindirim sistemini etkileyerek bakteri meydana gelmesini sağlar. Eğer ki bu bakteriler idrarın dışarı atıldığı bölgeye geçiş sağlarsa ve sidik borusuna ulaşırsa iltihaplanmaya neden olur. Bakterilerin idrar merkezine geçişi genelde anüs aracılığıyla olduğu düşünülür. Özellikle tuvalet temizliği aşamasında temizlik sağlanırken tuvalet kâğıdının ilk olarak anüse değdirilip ardından da genital bölgeye dokundurulması, mikrobun üretaya geçişini sağlar ve üreteda iltihaplanma durumu gerçekleşir. İdrar yolu iltitabının kadınlarda sık görülme nedeni ise bu olaya bağlıdır.

Genital hijyen; doğru uygulanılan ve yapılan bir tuvalet temizliği oluşabilecek iltihaplanma ve enfeksiyon riskini azaltacaktır. Tuvalet esnasında mümkün oldukça temizliğin arkadan öne doğru yapılması gerekir. Bu şekilde yapılan bir temizlik oluşabilecek iltihaplanma durumunu ciddi derece de önleyecektir. Bilhassa genital bölg temizliği tuvalet ihtiyacının olmadığı dönemlerde de yapılmalıdır. Temizlik için uygun genital bölge sabunları yahut bölge jelleri tercih edilebilinir. Genital bölge temizliğinin yanında bölge için terleme yapmayacak pamuklu iç çamaşırları yeğlenmelidir. Eğer ki günlük hayatta pet gibi kozmetik malzemeler tercih ediliyorsa sürekli değiştirilmeli ve bölgeye ıslaklık hissi verilmemelidir. Eğer ki alınması gereken bu önlemelerin aksi düşünülürse iltihaplanma sorununa davetiye çıkarılmış olunur.

Böbrek taşları; idrar yolunda görülen tıkanmalar iltihaplanmalara neden olur. Görülen bu tıkanmaların en bilindik nedenlerinden bir tanesi de böbrek taşlarıdır. Böbrek taşları göründükleri gibi küçük ve hasar vermeyen maddeler değildir. Bölgede oluşması halinde bakterilere yol açar ve bakterilerin zamanla üremesini sağlayarak onlar de yaşama alanı gerçekleştirir. Çocuklarda ve bebekler de bu durumun görünmesi olağandır.

Mesanenin tam anlamıyla boşalmaması; eğer tuvalet ihtiyacı karşılanırken tamamen tam anlamıyla boşalmaması ve idrar torbasında bekletilmesi durumun iltihaplanma riskini arttırır.

İdrar yolu iltihabının belirtileri;

Sık, sık tuvalete çıkma durumu
Acil idrar isteği
Devamlı idrar yapma hissiyatı
İdrar sırasında bölgede yanma ve acı hissi
Alt karın bölgesinde ara, ara oluşan ağrı
İdrar da kan görünmesi
Kötü bir koku oluşumu
Bazı durumlarda ateş ve bulantı